Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Οι κανονισμοί του Beach Volley




Σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα μία μικρή εισαγωγή στους κανονισμούς αυτού του μοναδικού αθλήματος και τώρα πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα των κανονισμών του Beach Volley.


 Beach Volley
Γυναικών.







Beach Volley Ανδρών.

Οι κανονισμοί του Beach Volley, όπως και των υπόλοιπων αθλημάτων, δέχονται κάποιες μικρο αλλαγές σε κάθε αγωνιστική περίοδο. Για παράδειγμα πριν από περίπου 3 χρόνια, έγινε αποδεκτή η χρήση ποδιών (δηλαδή κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να σώσει τη μπάλα με τα πόδια του). 

Σε γενικότερο επίπεδο το Beach Volley στηρίζεται στη μανσετα & κυρίως στην άμυνα! Δηλαδή η υποδοχή της μπάλας από κάθε παίκτη μετά από σέρβις ή μετά από επιθετικό χτύπημα, γίνεται είτε με μανσέτα είτε με τα δύο χέρια δεμένα ψηλά που ονομάζεται drop. Η μεγαλύτερη διαφορά του beach volley με το κανονικό volley είναι στη πάσα με δάχτυλα. Ενώ στο volley η πάσα με δάχτυλα είναι ίσως η σημαντικότερη ενέργεια του κάθε παίκτη (και ειδικά του πασαδώρου), στο beach volley για να μη θεωρηθεί πιαστό, πρέπει η μπάλα να ακουμπήσει στα χέρια του παίκτη για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να κάνει καμία περιστροφή και ο χρόνος στον οποίο ο άλλος παίκτης θα "καρφώσει" τη μπάλα, δεν πρέπει να απέχει πολύ από το χρόνο που ο συμπαίκτης του είχε πραγματοποιήσει τη πάσα με δάχτυλα. Μια ακόμη περίπτωση στην οποία επιτρέπεται  κάποιος παίκτης να αποκρούσει τη μπάλα με τα δάχτυλα είναι στην προσπάθεια άμυνας ενός δυνατού χτυπήματος. Στην περίπτωση αυτή, η μπάλα μπορεί να κρατηθεί στιγμιαία με τα δάχτυλα να βρίσκονται ψηλότερα σε σχέση με τους καρπούς (overhand). 

Κάτι το οποίο ισχύει και στο beach volley αλλά και στο volley είναι ότι απαγορεύεται η διπλή συνεχόμενη επαφή από τον ίδιο παίκτη. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, είναι στο μπλοκ. Όμως και εκεί επιτρέπονται η συνεχόμενες επαφές μόνο αν γίνονται κατά τη διάρκεια μίας ενέργειας. 

Το beach volley με το volley, εξακολουθούν να έχουν και κάποιες ακόμη διαφορές, όπως στο θέμα της τεχνικής. Στο volley επειδή οι παίκτες είναι 6, έχει ο καθένας το "πόστο" του, θα λέγαμε. Άλλος κάνει πάσα, άλλος επίθεση και άλλος άμυνα Βέβαια ίσως να  αναρωτιέστε γιατί κάνω τόσες αναφορές στις διαφορές του volley με το beach volley. Ο λόγος που το κάνω αυτό, είναι διότι θεωρώ πως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους πως το beach volley δεν είναι το ίδιο άθλημα μα το volley. Στο beach volley μιας και οι παίκτες είναι 2 είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι όλες οι ενέργειες εκτελούνται  και από τους δύο παίκτες.


Σκίτσο γηπέδου beach volley

Επειδή οι κανονισμοί δεν σταματούν μόνο στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά έχουν να κάνουν και με τις διαστάσεις του γηπέδου, τον εξοπλισμό, τους διαιτητές και πολλά άλλα θέματα, όποιος θέλει να πληροφορηθεί για περισσότερα πράγματα μπορεί να επισκεφθεί το:


*η τρίτη εικόνα βρίσκεται στο site: http://www.messiniaportal.gr/news/3038/kalokairines-drastiriotites-beach-volley 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου