Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Εισαγωγή στους κανονισμούς του Beach Volley





Οι κανονισμοί του Beach Volley δεν είναι μόνιμοι όλα τα χρόνια. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι, όπως και σε πολλά άλλα αθλήματα, έτσι και στο Beach Volley, οι κανονισμοί αλλάζουν και προσπαθούν να γίνονται ολοένα και καλύτεροι. Συνήθως αλλάζουν, για να γίνουν πιο απλοί και εύκολοι προς τους αθλητές, μιας και το άθλημα αυτό είναι ένα από τα πιο κουραστικά αθλήματα. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, που με τις αλλαγές τους, οι κανονισμοί κατάφεραν να το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο.

Σίγουρα ακούγοντας την ονομασία αυτή, πολλοί θα θεωρήσουν πως πρόκειται για ένα άθλημα ίδιο με το κανονικό Βόλεϊ, με μόνη διαφορά τον χώρο όπου παίζεται. Μόνο που αυτή η άποψη απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι διαφορές στους κανονισμούς και στην τεχνική είναι αρκετές και έτσι κάνουν τα αθλήματα αυτά πολύ διαφορετικό, παρότι φέρουν σχεδόν το ίδιο όνομα. Αν κάποιος ψάξει για τους κανονισμούς του αθλήματος αυτού, θα παρατηρήσει πως οι αλλαγές γίνονται σχεδόν κάθε αγωνιστική περίοδο και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τρόπο που παίζεται αυτό το άθλημα, αλλά και με θέματα διαιτησίας, συλλόγων...Εμείς όμως σήμερα θα κάνουμε μία μικρή εισαγωγή στους κανονισμούς του τρόπου παιξίματος αυτού του αθλήματος.
Οι κανονισμοί της φετινής περιόδου 2015-2016 εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014.

Ένα από τα πιο εκρηκτικά αθλήματα στον κόσμο με την αδρεναλίνη να φτάνει στα ύψη. Είναι από τα λίγα αθλήματα που αποτελείται από αρκετά σημαντικά στοιχεία που αλληλεπιδρούν συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, καθιστώντας το έτσι μοναδικό ανάμεσα στα άλλα αθλήματα. Ο ανταγωνισμός ξυπνά κρυμμένες δυνατότητες αναδεικνύοντας ότι καλύτερο υπάρχει στους τομείς της ικανότητας, του πνεύματος, της δημιουργικότητας και της αισθητικής του αθλήματος.

 Οι κανονισμοί είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επιτρέπουν την ανάδειξη όλων αυτών των δυνατοτήτων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το Beach Volley επιτρέπει σε όλους τους παίκτες να δρουν τόσο στο φιλέ (στην επίθεση), όσο και στο πίσω μέρος του γηπέδου (στην άμυνα ή στο σέρβις). Οι πρωτεργάτες στις παραλίες της Καλιφόρνια, θα το αναγνώριζαν ακόμα και σήμερα για τον λόγο ότι το Μπιτς Βόλεϊ διατήρησε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βασικά στοιχεία κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Όπως το σέρβις (ή σερβίς), η άμυνα και η επίθεση. Το Beach Volley, όμως, αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα στα άλλα αθλήματα που χρησιμοποιούν φιλέ, με την έννοια ότι η μπάλα βρίσκεται συνεχώς εν πτήση και στο ότι επιτρέπει σε κάθε ομάδα τη δυνατότητα να πασάρει μεταξύ της προτού επιστρέψει τη μπάλα στους αντίπαλους.

Οι αλλαγές στον κανονισμό του σερβίς το έχουν μετατρέψει σε ένα επιθετικό όπλο. Με ποιο απλά λόγια, αν κάποιος παίκτης έχει πολύ καλό σέρβις, τότε έχει πολλές παραπάνω πιθανότητες να νικήσει. Ο κανονισμός που αφορά στις θέσεις των παικτών θα πρέπει να επιτρέπει στις ομάδες να έχουν περισσότερη ευελιξία και να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν πιο ενδιαφέρουσες τακτικές. Η έννοια της "περιστροφής", όπως υπάρχει στο Βόλεϊ, δεν υπάρχει στο Beach Volley, αφού και οι δύο παίκτες μετακινούνται καθ'όλη τη διάρκεια του αγώνα σε όλο το γήπεδο και εφαρμόζουν όλες τις θέσεις που μπορεί να έχει ένας παίκτης του Βόλεϊ.

Όπως είναι γνωστό στο Beach Volley, η κάθε ομάδα απαρτίζεται από 2 άτομα, τα οποία πριν των αγώνα πρέπει να δηλωθούν στη γραμματεία της διοργάνωσης. Έτσι οι μόνοι που μπορούν να παίξουν στον αγώνα είναι αυτοί που έχουν δηλωθεί και οι ομάδες με τις συνθέσεις που έχουν δηλώσει. Σύνηθες φαινόμενο είναι να έχεις ένα βασικό ζευγάρι (=συμπαίκτη) καθ'όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, χωρίς όμως αυτό να σου βάζει ως όρο, πως αν αυτός ο συμπαίκτης σου λείπει από μία διοργάνωση να μην μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτή τη διοργάνωση με άλλο ζευγάρι. Εννοείται πως έχεις το δικαίωμα να λάβεις μέρος και με άλλο συμπαίκτη αρκεί να μην έχεις δηλώσει τη σύνθεση της ομάδας και να την αλλάξεις τελευταία στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου