Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η Ιστορία του Beach Volley











Οι πρώτες αναφορές για ομάδες έξι ατόμων, που έπαιζαν βόλεϊ στην άμμο (μετέπειτα ονομασία: Beach Volley) έρχονται από τις παραλίες της Χαβάης. Η Ιστορική Επιτροπή του ομίλου Άουτράϊγκερ Κανόε Κλαμπ έχει παρουσιάσει έγγραφα, που επιβεβαιώνουν ότι στις αρχές του 1915 παιζόταν Beach Volley στις εγκαταστάσεις του. Το άθλημα, όμως, φαίνεται να αναπτύχθηκε από τις ακτές της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια από το 1920 και μετά, αφού αναφέρεται έτσι στον μεγαλύτερο όγκο της βιβλιογραφίας.





Στις αρχές της δεκαετίας του `30, οι παίχτες από έξι μειώθηκαν σε δύο, ενώ απαγορευόταν τα «καρφιά». Το καινούριο αυτό άθλημα, πέρασε τον Ατλαντικό και άρχισε να παίζεται και στην Ευρώπη το 1927. Το πρώτο επίσημο τουρνουά Beach Volley 2Χ2, χωρίς χρηματικό έπαθλο, διεξήχθη στο Στέιτ Μπιτς της Καλιφόρνια το 1947 με νικητές τους Σάενζ και Χάρις.

Από τις αρχές της δεκαετίας του `50, άρχισε να εξελίσσεται σε κορυφαίο κοσμικό γεγονός, συνδυάζοντας την θάλασσα, τον ήλιο και τη διασκέδαση στις παραλίες. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκαν στο Σορέντο Μπιτς στην Καλιφόρνια και έπαιξαν Μπιτς Βόλεϊ οι «Beetles», ενώ στους θιασώτες του αθλήματος συμπεριλαμβάνονται η Μέριλιν Μονρόε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι. Οι αγώνες του αθλήματος συνδυάζονταν με κοσμικές εκδηλώσεις, όπως πάρτι και καλλιστεία.

Tο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ ανδρών, διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, το 1987, στην ακτή Ιπανέμα της Βραζιλίας, μια χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο στο άθλημα. «Χρυσοί» νικητές της διοργάνωσης αναδείχθηκαν οι Αμερικανοί, Σμιθ και Στόκλος, ενώ επανέλαβαν την επιτυχία τους σε ακόμα τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Το 1993, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γυναικών, στην Αλμερία της Ισπανίας και δημιουργήθηκε ειδικό τμήμα Beach Volley, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Το Beach Volley έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1992, στην Αλμέρια. Το 1996, στην Ατλάντα, το άθλημα συμπεριελήφθη κανονικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, για τους άνδρες και τις γυναίκες, με χρυσούς Ολυμπιονίκες τους Αμερικανούς Κάρς Κίραλι και Κεντ Στέφες και τις Βραζιλιάνες Σάντρα Πίρες και Τζάκι Σίλβα. Σήμερα, περισσότερες από 150 χώρες καλλιεργούν επίσημα το άθλημα. Η παγκόσμια κατάταξη των ομάδων αποτελεί τη βάση για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλύτερη ομάδα στον κόσμο θεωρείτε η Βραζιλία.

*η εικόνα υπάρχει στο site: volleyballmike.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου