Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Το Beach Volley στην Ελλάδα




Women's Beach Volleyball Preliminary Phase - SUI v GRE | London 2012 Olympics (Μαρία Τσιρτσιάνη-Βίκυ Αρβανίτη)






Στην Ελλάδα το Beach Volley εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1988 με πρωταγωνιστές εν ενεργεία και μάλιστα διεθνείς παίκτες του Βόλεϊ, οι οποίοι επιθυμούσαν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη στην Βάρκιζα Αττικής, ενώ ο θεσμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θεσπίστηκε το 1994.

Η πρώτη διεθνής διοργάνωση του αθλήματος στην Ελλάδα, διεξήχθη στα «Αστέρια» της Γλυφάδας το 1995, όπου οι Γερμανοί Αντρέ Φρόλιτς και Φάλκ Ζίμερμαν στους άνδρες και οι Πορτογαλίδες Μαρία Ζοσέ Σκούλερ και Άνα Κριστίνα Περέϊρα επικράτησαν στα τουρνουά του Ευρωπαϊκού Σιρκουί.



Ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, κυρίως στη Ρόδο και το Ξυλόκαστρο, ενώ από το 2002 η Ελλάδα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του Word Tour της FIVB, με την διοργάνωση τουρνουά Οpen στην Πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου.


Κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού Beach Volley αποτελούν οι Βάσω Καραντάσιου ( η ''Βασίλισσα του Beach Volley), Βίκυ Αρβανίτη, Έφη Σφυρή και Θάλεια Κουτρουμανίδου από τις γυναίκες και Θανάσης Μιχαλόπουλος, Παύλος Μπελιγράτης από τους άνδρες.

Βάσω Καραντάσιου- Βίκυ Αρβανίτη
Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα με εννιά τουρνουά ξεκίνησε το 1991, μετά από παραχώρηση του σχετικού δικαιώματος από την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης.

Από το 1995, διοργανώνονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα για όλες τις κατηγορίες (Ανδρών - Γυναικών - Νέων Ανδρών - Νέων Γυναικών - Εφήβων - Νεανίδων - Παίδων - Κορασίδων - Παμπαίδων - Παγκορασίδων).

*η εικόνα βρίσκεται στο site: http://www.naftemporiki.gr/story/198070/mpits-bolei-gunaikon-itta-gia-tis-arbaniti-kai-karantasiou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου